Bel ağrısı bel bölgesinde sertlik ve şiddetli ağrı ile başlar bazen kalça veya bacağa kadar yayılım gösterir. Basit egzersizler ve düzgün postur bu tarz ağrıların önlenmesinde yardımcı olabilir. Ama bazı durumlar ilaç tedavisi, fizik tedavi veya cerrahi işlem gerektirebilir.
Omurlar  yuvarlak kenarlı tuğla tarzında vertebra olarak isimlendirilen parçalardan oluşmaktadır. Bir birbirinin üzerine oturarak güçlü ve insanı dik posturda tutan omurgayı oluştururlar. Her vertebra arasında yarı sıvı  disk dokusu vardır. Bu diskler hareket esnasında omurgaya yüklenen gücün bir kısmını yumuşatarak yutmaktadır. Kaslar ve bağlar vertebraları doğru pozisyonda tutunmasına yardımcı olmaktadır Bel kısmını 5 adet vertebra oluşturmaktadır.

Bel ağrısının nedenleri nelerdir?

Bel ağrısının en sık nedenlerinden biri aşırı yüklenme veya bel kaslarının direk hasar görmesidir. Kas ve dokular ağır nesneleri yanlış ve uygunsuz şekilde taşıma esnasında zarar görmektedir. Ayrıca kaslar egzersiz yapılmaması durumunda da zayıflar. Ayrıca bel ağrısına aşağıdaki sebebler neden olabilir:
Yanlış postür
Uzun süre aynı yerde oturmak veya sabit durmak
Vertebra arası disklerde kayma veya etrafa taşarak sinire bası yapması
Kilolu olmak
Kemik erimesi – osteoporozis
Osteoartritis, veya eklem romatizması
Fibromiyalji – kasların römatizmal etkilenmesi. Bu hastalarda ayrıca uyku bozukluğu ve baş ağrılarıda olabilir.
Kanser, iltihab, ve başka ciddi hastalıklar bel ağrısına neden olabilmektedir.

Bel ağrısı nasıl tedavi edilir?

Bel ağrısı düzenli yapılan egzersiz ve ayakta durmak, oturmak veya uyumak gibi pozisyonlarda düzgün posturu korumakla engellenebilinir. Ayrıca uzanma, eşya kaldırma veya spor yapıldığında bel kısmının korunması için dikkat edilmelidir. Kilo fazlası varsa uygun ağırlığa gelme bel ağrısı riskini düşürmektedir.
Tüm bu önlemlere rağmen bel ağrısı şikayetiniz giderek artış göstermekte veya aynı şiddetini korumakta devam ediyorsa beyin cerrahisi uzmanına görülmekte fayda vardır.
Klasik bel ağrısı 2-3 hafta devam eder ilk 4-5 gün ağrı pik yapmakta sonrası günlerde azalarak ağrı şikayeti geçmektedir. Bu zaman döneminde şikayetlerin geçmemesi muhtemelen omurganın kemik veya yumuşak doku kısımlarında değişiklik olduğunu göstermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.