Belirti ve Bulguları:

Ani şekilde ortaya çıkan şiddetli bir baş ağrısı, yırtılmış bir anevrizmanın en öne çıkan belirtilerindendir ve bu yaşadığınız baş ağrısı muhtemelen bu zamana kadar yaşamış olduğunuz en korkunç baş ağrısı olarak kalacaktır.

Kanayan bir anevrizmanın ortak belirti ve semptomları şu şekildedir;

  • Ani gelişen, şiddetli baş ağrısı
  • Mide bulantısı ve devamında kusma
  • Boyun tutulması
  • Bilincin yitirilmesi
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Bulanık görme
  • Sarkık durumda göz kapakları
  • Karışıklık durumu, kendini iyi hissetmeme hali.

Bazı durumlarda anevrizma az miktarda kanayabilir. Buna biz nöbetçi kanaması da diyoruz. Bu durumda şiddetli bir baş ağrısı yaşamanız normaldir. Daha şiddetli bir patlama durumu ise sızıntıyı izler ve beyin dokularına ve sinirlerine baskı oluşturur. Bu durumda, göz üstünde ve arka kısımda ağrı, çift görme sorunu ve yüzün belirli bir bölümünün uyuşma olasılığı yüksektir. Bu belirtileri yaşadığınız takdirde veya nöbet geçiren biriyle birlikteyseniz, acil olarak hastaneye gitmelisiniz. Arter duvarlarının incelmesi sonucu başlayan kanamaya hızlı bir şekilde müdahale edilmesi şarttır.

Beyin Anevrizma Kimlerde Daha Etkilidir ?

Beyin anevrizması çocuklara nazaran yetişkinlerde daha yaygındır. Diğer bir istatistiğe göre kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir.

Anevrizmanın gelişmesinde her ne kadar doğuştan gelen faktörler önemli olsa da, zaman içinde gelişen risk faktörleri de şunlardır;

  • Yaşlılık
  • Sigara kullanımı
  • Yüksek tansiyon ( hipertansiyon )
  • Uyuşturucu ve ağır alkol kullanımı

Beyin Anevrizması Nasıl Tedavi Edilir ?

Eğer yırtılmış bir beyin anevrizması var ise, mümkün olabilecek en kısa zaman zarfında tedaviye ihtiyacınız olacaktır. Tedavinin amacı kanamayı durdurmaktır. Prosedürler risk taşıdığından dolayı, doktorunuz o an ki sağlık durumunuz ve anevrizmanın büyüklük ve türüne göre en uygun tedaviyi uygulayacaktır.

Kırpma: Anevrizmanın yerini tespit etmek için kafatasının belirli bir bölümü kaldırılır. Kan akışını durdurmak için anevrizmanın olduğu bölgeye metal bir klips yerleştirilerek kanama kesilir.

Endovasküler Sargı: Mevcut duruma göre, beyin damar sorunlarında açık cerrahi gerektirmeden endovasküler sargı yöntemi tercih edilebilir. Bu cerrahi yöntemden daha güvenli olabilir fakat tekrar anevrizma kanama olasılığı daha yüksektir.

Flow diverter: Akış saptırma yöntemi de denir. Kan akışını yönlendirmek amacıyla uygulanır. Kırpma ve sargı yönteminin işe yaramadığı daha büyük beyin anevrizma vakalarında uygulanmak zorunda kalınır. Bu işlemde doktorunuz arterin için metal bir stent yerleştirir ve kanı anevrizmadan uzaklaştırmak için damar içinde bir duvar görevi verir.

Beyin anevrizması Tedavisinde Yapılan Operasyonlar

1.Kapalı Beyin Anevrizma Tedavisi

2.Açık Cerrahi

Kapalı Beyin anevrizma ameliyatı : Kapalı olarak yapılan bu tedavi aşamasında kafatası açılmadan damar içinden uygulanan yöntem aracılığı ile tedavi edilmektedir.

Açık Beyin anevrizma ameliyatı : Tedavi yönteminde ise genel anestezi altında yani hasta bayıltılarak gerçekleştirilir.Açık cerrahi işlemi sırasında kafatasından anevrizma kısmına ulaşılabilmek için kafatasından anevrizma kısmına ulaşabilmek için yeterli bir çapta kemik parça çıkarılır ve Cerrah anevrizma ve damarları mikroskop’a bakarak büyüterek operasyonu gerçekleştirir. Bu aşamada atardamar ile anevrizma boynu kısmına küçük bir metal klips yerleştirir ve klips anevrizma kısmını sıkıştırarak anevrizma kesesi içerisine kan girişini engeller.Beyin zarı kapatılır,  çıkarılan kemik parçası  yerine yerleştirilirek operasyon tamamlanır.

Benzer Yazılar

One thought on “Beyin Anevrizması Belirtileri Ve Beyin Anevrizma Ameliyatı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.