Beyin Tümörü Cerrahisi

             Her yaş grubunda görülen beyin tümörleri beyinde  doğasından sapmış  hücrelerin çoğalması ile meydana gelmektedir.

Beyin tümörüne neden olan anormal hücrelerin oluşmasının en önemli nedeni arasında hücreler yenilenirken gerçekleşen kopyalama işlemi sırasında hata oluşmasıyla meydana gelmektedir.Meydana gelen bu hatalı hücreler vücudumuzun savunma sistemi yardımıyla ortadan hızlı bir şekilde kaldırılmaktadır. Ancak savunma sistemini kontrol eden gen sistemindeki  kusurlar sonucu  tümör gelişimi meydana gelmektedir.

 

             Bir hastanın Beyninde tümör meydana geldiği tespit edilmesi durumunda ilk olarak tümörün tipi ve hastanın genel sağlık durumu birlikte değerlendirilmelidir. Beyin kapalı bir alanda yer aldığından oluşan tümör kitlesi beyin dokusunda basıya yol açarak fonksiyonda bozulma ve semptomların ortaya çıkmasına yol açar. Çoğu zaman Beyin tümörü tedavisinde  tümör  dokusunun temizlenmesi amaçlanır. Cerrahi sırasında  sağlıklı beyin dokusunun korunması ve tümör dokusunun beyinden alınması amaçlanır. 

 

Beyin tümörü cerrahisi ‘nde  özelikle kullanılan teknolojinin gelişim sayesinde başarı sayısı oldukça yüksektir.

Cerrahi Mikroskop: Büyütme ve ışık sağlar. Ek olarak özel filtre ile tümör  boyanarak görülebilir.

Ultrasonografik Aspiratör: Sağlıklı dokuya zarar vermeden sadece tümör dokusunu almamızı sağlar

Nöronavigasyon: Patolojik dokuya ulaşırken dokuya verilecek hasarı minimum seviyeye indirmektedir. 

İntraoperatif görüntüleme teknikleri:  İntraoperatif MRI ve Ultrasound,Tümör çıkarılırken  kalan tümör dokusu ameliyat içinde kontrol edilir. 

İntraoperatif  monitorizasyon: Ameliyat sırasında beyinde  elektriksel aktivite  değişimi kontrol edilerek, tümör rezeksiyonuna devam edilir.

Endoskopi: Mikroskop gibi büyütme ve ışık sağlar. Mikroskopa ek olarak daha yakından  panaromik görüntü sağlayarak gizli köşeleri daha iyi görmemizi sağlar.  

 

Yukarıdaki teknolojik araçları  ameliyathanede kullanarak, daha yüksek tümör rezeksiyonu ve daha  düşük komplikasyon oranı hedeflenmektedir. Beyin cerrahının bilgi, beceri ve  tecrübesi  teknolojik araçlarla birleştiğinde bu mümkündür.

 

 

 

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.