Chiari Malformasyonu hastalığı nasıl tedavi edilir?

Chiari I olgularında klinik bulgular yavaş yavaş olarak ilerler. Cerrahi yaklaşımın amacı klinik tabloyu ve varsa sirinx kavitesini düzeltmektir. Cerrahi öncesi tabloya eşlik eden hidrosefali varlığı,  beyin sapı basısı,  servikal instabilite mutlaka araştırılmalıdır.

 

Cerrahi Tedavi

 

Belirgin semptomatik ve nörolojik bulguları olan hastalarda  kesin tedavi yöntemi cerrahidir. Genellikle yapılan ameliyatta ense kemiği kaldırılmakta sıkışan beyincik etrafında beyin zarı açılarak  duraplasti yöntemi ile daha fazla yer açılmaktadır. Ek olarak    araknoid zarlar diseke edilerek açılır.  Çoğu zaman bu ameliyat tekniği hastaların şikayetlerinin büyük kısmını  geçirmektedir. Ama ileri derece Chiari malformasyonu durumlarında bazen beyincik tonsillerinin  reseksiyonuda  yapılır.  Ameliyattan sonra  Kontrol MR tetkikleri  cerrahi etkinliği değerlendirmek  önemlidir.

 

Chiari Hastalığı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Soru : Beyincik Sarkması İlerlermi

Cevap : Chiari hastalığı (Beyincik Sarkması) tedavi edilmemesi durumunda hastalıkta yavaş progresyon sonrası, solunum ve kalp durması gerçekleşebilir.

Soru : Beyincik Sarkması Kaç mm İse Ameliyat’a Gerek Yoktur

Cevap : Beyincik sarkmasının 2 mm’nin altında ise ameliyat’a gerek olmadığı belirtilir.Lakin hastanın geçmişi ve durumu hakkında dikkatli bir inceleme yapılmalıdır. Hasta muayenesi ve tetkikleri ile değerlendirilmelidir.

Soru : Beyincik sarkmasında ilaç ile tedavi varmı

Cevap : Beyincik sarkmasında cerrahi dışında bir tedavi mevcut değildir.

Soru : Beyincik sarkması tedavi edilmezse ne olur

Cevap : Beyincik sarkması hastalığı tedavi edilmemesi durumunda ilerleme meydana gelmektedir.

Soru : Beyincik sarkması ameliyatı kaç saat sürmektedir

Cevap : Beyincik sarkması ameliyatı ortalama 4 saat ile 6 saat arasında sürmektedir.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.