Düşük dereceli glial tümörler

             Nöronlara destek sağlayan glia hücrelerinden çıkan glial tümörler 100.000 de  5.4 sıklıkla görülür. Glial tümörler  primer beyin tümörlerinin yaklaşık % 50 sini oluştururken, düşük dereceli tümörler erişkin beyin tümörlerinin % 15 ni oluşturur.  Geniş bir hücre grubu bu tümörlere öncülük eder.
           Genç erişkin çağda daha sık olan bu tümörler erkeklerde biraz daha sıktır. Ailesel tümör sendromları; NF, Tuberoskleroz,Turcot,  Li-Fraumeni gibi  durumlarda sıklığı artar.
            Yavaş büyüyen bu lezyonlar bazen insidental olarak saptanabildiği gibi nöbet baş ağrısı gibi semptomlarlada  doktora başvururlar.

Tedavi

Gözlem: Özelikle  insidental olarak saptanmış derin yerleşimli ve  özelikli bir alana yerleşmiş tümörler için ilk seçenek olarak değerlendirilir. Hasta takip sırasında lezyonda değişim görüldüğünde cerrahi uygulanır.
Cerrahi: radyolojik olarak düşük dereceli glial  tümör ön tanısı durumunda  mikrocerrahi yapılır. Uygun hastada   tümörü hastaya zarar vermeden total olarak çıkarmak hedeflenir.  Cerahi tedavideki  amaç,  tümör örneği ile tanıyı kesinleştirmek, hasta semptomlarını iyileştirmek,  kitle etkisini ortadan kaldırmak, malign değişime uğrayacak hücre sayısını azaltmaktır. Total cerrahinin mümkün olmadığı durumda ise  biopsi yada iğne biopsisi seçenektir.
Kemoterapi seçeneği bazı hücre tiplerinde cerrahiye katkı sağlar.
Radyoterapi seçeneği  tedaviyi tamamlayıcı olarak bir çok olguda uygulanır.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.