Hipofiz adenomları

 

Hipofiz adenomları hipofiz bezinin anormal büyümesi sonucu ortaya çıkan lezyonlardır. Hipofiz adenomları genellikle  iyi huylu lezyonlardır, bu lezyonların % 1’ den azı kötü huylu kanserlerdir. Adenomlar hipofiz bezi çevre  sınırlarında büyümeye devam eder ve kesinlikle vücuta yayılmazlar. Hipofiz adenomlarında bir kaç tedavi yöntemi vardır: Adenomun  çıkarılması veya ilaç tedavisi. Bazen küçük adenomlarda “bekle ve gör” durumunda  takip önerilmektedir.

Belirtiler

Hipofiz adenomlarının hepsi belirti vermemektedir. Hormon salgılayan adenomlar salgıladığı hormona bağlı semptomlar veya hipofiz bezinde hormon eksikliği ortaya çıkaracaktır. Hormon salgılamayan hipofiz adenomları sadece etraf dokulara bası yaparak belirtiler verecektirler.

Geniş hipofiz tümörleri -(bunlar 1 cm’dan büyük olanlardır) makroadenom, küçük adenomlar ise mikroadenom olarak adlandırılır. Makroadenomlar büyük boyutları nedeni ile normal hipofiz bezine ve etraf dokulara belirgin bası yapabilmektedir.

A-Tümör dokusu basısına bağlı belirtileri

1-Başağrısı

2-Görme kaybı – özellikle görme alanının dış kısmında görme kaybı gelişmesi

 

 

B-Hormonal Eksiklik Belirtileri

Büyük tümörler hipofiz bezinin çalışmasını bozarak  hormonal eksiklik yapabilir. Başlıca belirtiler :

  1. Mide bulantısı ve kusma
  2. Halsizlik
  3. Üşüme
  4. Kadınlarda adet düzensizliği veya adetin hiç olmaması
  5. Cinsel zayıflık
  6. Aşırı kilo alma veya aksine nedensiz kilo verme

 

C-Hormonal Fazlalık Belirtileri

1-Adrenokortikotrop Hormon (ACTH) Salgılayan Hipofiz adenomları

ACTH salgılayan tümörlerde böbrek üstü bezler aşırı kortizon hormonu salgılamaya başlar. Fazla salgılanan kortizon nedeni ile Cushing hastalığı gelişmektedir. Cushing  belirtileri : Orta karın kısmında ve boyun arkasında yağ birikmesi, yüzde şişme, kol bacakların incelmesi ve halsizlik, yüksek kan basıncı, yüksek kan şekeri, akne, kemiklerin zayıflaması, morarmalar, ciltte çatlakların oluşması, anksiyete,  çabuk sinirlenme ve depresyon

2-Büyüme Hormonu Salgılayan Tümörler

Bu tümörler büyüme hormonu salgılamakta ve bu nedenle akromegali hastalığı gelişmektedir: Akromegali bulguları:

Yüz çizgilerinin kabalaşması, el  ve ayakların büyümesi, aşırı terleme, yüksek kan şekeri,kalp problemleri, eklem ağrıları, diş hızalanma bozukluğu, Vücut  kıllanmasının artması, çocuk veya ergenlerde çok hızlı büyüme veya tam aksine kısa kalma olabilir.

3-Prolaktin salgılayan tümörler

Prolaktin seviyesine yükselten adenomlara prolaktinoma denilmektedir. Bu tümörler kadınlarda östrojen erkeklerde testosteron hormonlarının seviyesini baskılayabilmektedir. Prolaktin yüksekliği erkek ve kadın hastaları farklı açılardan etkilemektedir.

Kadınlarda prolaktinomalar: Adet düzensizliğine, adet dönemlerinin olmamasına, göğüslerden süt salınımı gibi belirtilere sebep olacaktır.

Erkeklerde prolaktinomalar: Ereksiyon bozukluğuna, sperm sayısında azalmaya, cinsel zayıflığa, göğüs büyümesine neden olacaktır.

4-Tiroid uyarıcı hormon salgılayan tümörler

Tiroid bezinin fazla hormon salgılamasına neden olan tiroid stimule eden hormon salgılayan hipofiz tümörlerinde aşağıdaki belirtiler olacaktır:

Kilo kaybı, hızlı ve düzensiz kalp ritmi ,sinirlilik ve huysuzluk, sık idrar yapma,belirgin terleme

 

Doktor Başvurusu

Yukarıdaki belirti ve semptomların olması durumunda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Tanı konulması için hormon kan seviyelerine bakılmalı  ve gerektiğinde hipofiz bezi MR görüntülenmesi gerekecektir. Ayrıca ailede endokrin beze dokuları tümörleri öyküsü varsa hipofiz tümör tanısı açısından tarama için başvurabilirsiniz.

–Hormon salgılamayan ve etraf dokulara bası yapan  büyük hipofiz tümörleri öncelikle cerrahi girişim gerektiren durumlardandır.

–Hormon salgılayan adenomlar (prolaktinoma hariç) öncelikle cerrahi olarak tedavi edilir. Prolaktinomalarda öncelikli tedavi ilaç tedavisidir. Prolaktinomalarda;  hızlı görme kaybı olan  görme siniri tehlike altında olan hastalar,  kistik adenomlar, ilaç tedavisine yanıt  vermeyen  hastalar, gebe kalmak isteyen genç kadınlarda  cerrahi işlem yapılması doğru seçim olacaktır.

Gelişme Nedenleri

Genellikle hipofiz tümör gelişim nedenleri bilinmemektedir. Ama aile öyküsü ve genetik özellikler tümör gelişiminde önemli role sahiptirler.

 

Cerrahi İşlemler

 Son 25 yılda  hipoziz cerrahisinde önemli değişim olmuştur. Çoğu hipofiz adenomu için  en güvenli ve hasta konforu açısından uygun  girişim  endoskopik transnazal (burun içinden) hipofiz adenomektomi  ameliyatıdır.  Ameliyatta  hipofiz bezi korunarak  adenom çıkarılır. Kitle etkisi ve hormonal anormallik tedavi edilir. Nadir durumlarda  çok büyük ve etraf dokuları fazlaca sarmış tümörlerde kraniotomi dediğimiz kafatası açılarak ameliyat yapılmaktadır.

Hipofiz cerrahisinde sonucu belirleyen en önemli faktörlerden birisi cerrahi deneyimdir.  Cerrahi deneyime    eklenen endoskopun  avantajları,   hipofiz cerrahisinde  özelikle hormon aktif tümörlerde kür sonuçlarını  yükseltir.

Cerrahi Sonrası

Cerrah tarafından alınan örnekler ayrıntılı patolojik   inceleme sonrası  hormon salgılayan adenom tipi  yada non sekretuar tanısı konulacaktır. Bazen cerrahi sonrası hastalığın tamamen iyileşmesi için belli bir süre ilaç tedavisi alınması gerekmektedir.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.