Yüksek dereceli Glial tümörler (Glioblastoma multiforme, Anaplastik Astrositoma)
Beyinde nöronlara destek sağlayan hücrelerden köken alan tümörler glial tümörler olarak adlandırılır. Yüksek dereceli tümörlerin başlıcaları Anaplastik astrositoma (derece 3) ve Glioblastoma multiforme (derece 4) erişkinlerde sık görülen tümörlerdir. Glioblastome multiforme erişkin en malign beyin tümörüdür. Sıklığı yaşla artar, beyinde bazı bölgeleri daha fazla tutar. Anaplastik astrositoma hastaları zamanla glioblastoma multiforme ye dönme eğilimindedir.
Ailesel geçiş nadir olsada birçok genetik değişim sonucunda oluşurlar. Kesin kanıtlanmış çevresel faktörler yoktur. Yüksek dereceli tümörler bazen var olan düşük dereceli tümörden zaman içinde oluşurken, bazende yüksek dereceli tümör olarak çıkarlar. Patolojiye ek olarak moleküler biyolojik testler bu tümörlerin davranışını açıklamaya yardımcıdır. MGMT ve IDH gibi parametreler bu tümör prognuzunda önemlidir.
Tanı ; hasta yakınmaları ile hekime başvurduğunda nöroradyolojik tetkiklerle konur.
Yüksek dereceli tümörlerin tedavisinde ilk aşama cerrahi olarak çıkarılmalarıdır. Ancak bu durum hastada kür sağlamaz. Radyoterapi, Kemoterapi ve tümöre özel tedavilerin planlanması tedavinin esasını oluşturur.
Hasta yaşı, tümörün tamamının çıkarılabilmesi, hastanın fonksiyonel durumu dışında moleküler çalışmalarda saptanan bazı parametreler daha iyi yaşam süresi ile beraberdir.