Beyin dokusunun kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile oluşan hastalığa beyin tümörü denir. Tümörün iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki türü vardır. İyi huylu beyin tümörleri kısa sürede cerrahi müdahale ile kesin sonuç verirken kötü huylu tümörler ölümle sonuçlanabilir. Beynin dokusunda oluşan tümörler kafatası içerisinde yer alır ve beynin hangi bölümüne yerleştiyse o bölümü etkiler. Etkilemiş olduğu beyin dokusuna göre belirti verir. Beyin tümörünün belirtilerini sıralayacak olursak;

  1. Beyin dokusuna uygulanan basıya bağlı olarak gelişen epilepsi nöbetleri
  2. Hareket ve mimiklerde oluşan yavaşlamalar
  3. Kişilik bozukluğunun görülmesi
  4. Yazı yazma, hesap yapma ve resim yapma gibi yeteneklerin zaman içinde kaybolması
  5. Hormonal bozukluklar
  6. Halsizlik ve ani kilo kaybıdır.

Belirtilerin şiddeti beyin dokusuna ve hastalığın seyrine göre farklılık gösterebilir.

Beyin Tümörü Tanısı Hangi Yöntemler İle Konur?

Beyin tümörünün tanısını koymak için kullanılan uygulanan tetkikler vardır. İlk olarak uygulanması gereken tetkik Manyetik Rezonans tetkikidir. Manyetik rezonans görüntülemesi sonucunda beyin dokusunda görülen anormal dokulardan örnek alınarak patoloji laboratuvarında inceleme yapılır. Patoloji testinin sonucuna göre kesin tanı konulabilir. Teknolojinin ilerlemesi ile geliştirilen son yöntemlerden biriside Bilgisayarlı Tomogrofi testidir. Bu testte hastaya kontrastlı madde verilir ve tüm beyin damarlarının yapısı çok rahat bir şekilde incelenir. Yapılan incelemede anormal beyin dokusu görülürse tanı konulur. Hastalığın tanısını koyabilmek için tam donanımlı bir hastaneye gidilmesi gereklidir. Tetkiklerin doğru uygulanması ve sonucunun doğru yorumlanması hayati önem taşımaktadır.

Beyin Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tümörün türü, büyüklüğü ve beyin de yerleştiği yere göre üç farklı tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleridir.

Cerrahi Müdahale: Genellikle iyi huylu beyin tümörlerinde tek başına mükemmel sonuç veren bir yöntemdir. Beyin dokusuna yerleşen tümörün tamamı cerrahi operasyon ile çıkarılır. Kötü huylu tümörlerde tek başına yeterli olmayabilir.

Radyoterapi Tedavi Yöntemi: Radyoterapi yönteminde X ışınları ve gama ışınları kullanılarak tümörün boyutu küçültülür ve daha sonra küçülen tümör cerrahi müdahale ile çıkarılır. Vakaların çoğunda ameliyat sonrasında tercih edilir. İlerlemiş vakalarda kullanılan bir yöntemdir. Başarı oranı yüksektir.

Kemoterapi Tedavi Yöntemi: Kötü huylu beyin tümörlerinde genellikle hastanın yaşam süresini uzatmak amacı ile başvurulan bir yöntemdir. Kemoterapi ile tümör dokusu küçültülür ve yerleşim bölgesine göre müdahale edilebilirse tümör çıkartılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.