Beyin tümörleri her yaşta görülsede en sık erişkin yaş grubunda görülmektedir.Her yıl yüzbin kişiden % 5 ile % 8 arasında beyin tümörü görülmektedir.İnsan vücudunda tümörün oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir.Beyin tümörleri konusunda yoğun bir şekilde araştırmalar yapılmaktadır.Hücrelerin kontrol dışı hareket etmesi ve aşırı derecede çoğalması ile tümör ortaya çıkmaktadır. Radyasyon, kimyasal maddeler ve virüslerde sebepler arasında yer almaktadır. Ayrıca vucudun başka yerinde oluşmuş bir tümör, beyine yayılabilir. Bu tümörlere metastatik beyin tümörü denilmektedir.
Beyin tümöründe erken tanı sonrası nörolojik problemler ortaya çıkmadan yapılacak tedavinin başarı şansı daha yüksektir. Kapalı bir alan içinde tümörler belli bir hacme ulaşınca yada çevrede yaptıkları ödem ile kafatası içerisinde basınç artışına neden olmaktadır.Bu nedenle baş ağrılarının yanı sıra yerleştiği alan ile ilgili yakınmalara yol açmaktadır. Beyin tümörleri çok çeşitleri mevcuttur.Dünya sağlık örgütünün sınıflandırmasına göre insan sinir sisteminde 7 ana grupta 100 den fazla türde tümör görülmektedir.
Beyin tümörünün büyük olması tehlikeli yada kötü huylu olduğu anlamına gelmemektedir. Bazı iyi huylu tümörlerde belirti vermeden çok büyük boyutlara ulaşabilir bazen ise küçük bir kötü huylu tümör yerleştiği yer itibarıyla tehlikeli bir noktada olabilir.
Beyin tümörlerinde sık görülen belirtiler
Şiddetli baş ağrısı
Kusma
Bulantı
Görme bozukluğu
Havale geçirme
Kol ve bacaklarda güçsüzlük
Unutkanlık
Dengesizlik
Beyin tümörü ameliyatlarında en önemli risk beyin dokusundan kaynaklanan tümörlerin ameliyat sırasında normal beyin dokusundan ayırt edilmemesi ve tümör sınırlarının tam olarak tespit edilememesi olmaktadır.Lakin son teknolojik yöntemlerle belirtilen problemler ortadan kalkmaktadır.
Beyin tümörü cerrahisi işlemlerinde Nöronavigasyon yöntemi ile yanılma payı en aza indirilir. Normal beyin dokusunu koruyarak tümörün olduğu noktayı çıkarmayı sağlamaktadır.
Beyin tümörü cerrahisinde bir diğer yeni yöntem ise Floresan eşliğinde cerrahidir. Bu teknoloji de yeni bir cerrahi yöntemlerinden biridir. Ameliyat başında özel floresan ilaç kullanılarak özel mikroskop filtresi yardımı ile beyin tümörünün olduğu noktayı farklı bir renkte boyamaktayız. Bu teknnikle dafa fazla tümörün çıkarılması sağlanmaktadır.