Beyinde  sıvı  dolu boşlukların genişlediği  ve  sıvı birikiminin yol açtığı hastalık hidrosefali olarak adlandırılır.

Tedavisi sırasında bu sıvının beyinden uzaklaştırılması- basıncının düşürülmesi gerekmektedir. Hidrosefali  tedavisi için  1960 lı yıllardan bu yana yaygın olarak shunt  sistemleri kullanılmaktadır.  Kullanılan shunt sistemi yabancı bir drenaj sistemi olduğundan (çoğunlukla silikon) enfeksiyon, mekanik tıkanma gibi sorunlardan dolayı tekrar operasyonlar sıktır. 1990 lı yıllarda  özelikle beyinde  sıvı dolaşım yolu üzerinde  tıkanıklık olan durumlarda  Endoskopun kullanımı  başlamıştır.  Yaklaşık 8-12 mm lik bir pencereden   kemik açılarak   tıkanıklık olan yere alternatif yol açmak yada tıkanıklığı gidermek, bu yaklaşımın amacıdır.  Nadiren beyin içinde yer alan kistlerde ( araknoid , kolloid kistler) endoskopik olarak çıkarılabilir.

Kısa olan  Ameliyat süresi 15-20 dakikayı bulmaktadır.  Shunt ameliyatının tersine tekrarlayıcı operasyonlar  ihtiyac   ve enfeksiyon riski çok azdır. Burada özelikle kritik olan durum  Hastanın endoskoptan fayda görecek grubun içinde olmasıdır.  Altı aydan küçük bebekler  ve  tıkayıcı   bir neden olmayan hidrosefali olguları için uygun değildir.

Uygun olgularda shunt maliyetinin olmayışı, tek ameliyatın yeterli olması ve düşük enfeksiyon  riski Endoskopik  üçüncü ventrikülostominin  önemli avantajlarıdır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.