Mikrovasküler dekompresyon nedir?

Trigeminal cerrahi tedavisinde kullanılan en önemli cerrahi işlemlerden biri olarak kabul edilir. Mikrovasküler dekompresyon işlemi, trigeminal nevralji’nin nedeni olan  bir atardamarın yüz duyu sinirine olan basısını ortadan kaldırılması prosedürüdür.Yapılan bu işlem tamamen açık bir beyin ameliyatı olup genel anestezi ile yapılır.

Yapılan cerrahi tedavi yönteminde hastaların % 80′ den  fazlasında  ağrılar tamamen ortadan kalkmaktadır.Tedavi  başarısı ağrının ortadan tamamen kalkması yada   basit ilaçlarla tedavi edilebilir duruma gelmesidir. Hastanın ameliyat aşamasından hemen sonra yaranın iyileşme süreci dikkatli bir şekilde  doktoru tarafından takip altında olmalıdır.

Mikrovasküler dekompresyon  operasyonu sonrası  geçen ağrının,  tekrarlama olasılığı yıllık ortalama  % 4 seviyelerindedir.

Mikrovasküler Dekompresyon genel anestezi ortamında açık bir beyin ameliyat yöntemi olduğundan dolayı çeşitli riskleri mevcuttur.Riskler arasında yüz felçi,beyin damarlarında yaralanma,kanama  vardır. Bu risklerin toplamı %5 in altındadır.  Bu operasyonda ölüm oranı %1 seviyelerindedir.

Mikrovasküler Dekompresyon tedavi yönteminde kulağın arka kısmına küçük bir kesi yapılarak kafatasında bir delik açılır ve   cerrahi  mikroskopik görüntüleme altında operasyon işlemi gerçekleşir.Tedavi yöntemi uygulandıktan sonra hasta  uyandığında işlem yapılan kesi yeri kısmında hafif şiddetli bir baş ağrısı olacaktır. Bu durum  basit ağrı kesicilerle kontrol edilebilmektedir.

 

4 thoughts on “Trigeminal Cerrahi Ameliyatı(Mikrovasküler Dekompresyon)

  1. Semra dedi ki:

    Merhaba Hocam,
    Ben migren hastasıyım. 3 aydır dişlerimde, elmacık ve burun kemiği, üst damak, diş etlerimde, kulağımda ve başımda şiddetli ağrılar oluyor. Sol tarafımda başladı son bir haftadır sağ tarafımda daha hafif oluşuyor. Ağrılar diş fırçalama, bir şey yer içerken, soğuk, rüzgar, başımı yastığa koymamla başlıyor. Bazen durduk yere ortaya çıkıyor. 2 kez çenemde baskı oluştu ağzımı hareket ettiremiyorum. Mr sonucunda sol subklavyen arter orta kesiminde yaklaşık 2 cm lik bir segmentede kalibrasyon incelmesi izlenmektedir. Sol vertebral V1, V2, V3 segmentinde kalibrasyon incelmesi ve kuşkulu zayıf dolum izlenmektedir. Septum nazi sağ deviyedir yazıyor. Doktor trigeminal nevralji teşhisi koydu. Mr sonucunda damarın sinire basısı görünmüyormuş. Sinir hastalığı olduğunu sebebinin bilinmediğini söyledi. Tegretol kullanmaya başladım. Ağır yan etkiler yaptı. Onun yerine neurontin diye bir ilaç yazdı. Elimde mr cd lerim var. 35 yaşındayım bu ilaçların yan etkileri çok fazla bu hastalığın kesin bir tedavisi var mıdır?

    1. admin dedi ki:

      Öncelikle Geçmiş olsun.
      Trigeminal nevralji tanısı çoğu zaman hasta klinik bulgularıyla mümkündür. standart Mr yeterli değildir. Doğrulama için özel çekilmiş MR ile sinirin beyinden çıkış yeri görülmelidir.
      İlaç tedavisi önemli bir basamaktır ve İlaca yanıt önemlidir.
      Mr tetkikinizin efektivitesi ve doktorunuzun uzmanlık düzeyini bilemediğimden sizin MR tetkikiniz ve muayeneniz ile tekrar değerlendirilmeniz uygun olacaktır.

      Geçmiş olsun dileklerimle.

  2. AbdulAli dedi ki:

    Merhaba.
    Ben Azerbaycanda yaşıyorum. Hemifasyal spazm hastalığım var. Yüzüm devamlı atıyor. Sol gözün etrafı sürekli atar durumda ve bu beni çok rahatsız ediyor. Türkiyeye gelip ameliyat olmak istiyorum. Sorum şunlar:
    1) Ameliyatın yan etkileri var mı ?
    2) 1 yıldan az süre içinde evlenmeyi düşünüyorum, ameliyattan sonra uroloji bir sağlık sorunu yaşama ihtimalim var mı ?
    3) Ameliyatın detayları, fiyatı, ameliyyatdan sonra ne kadar süre doktor gözleminde kalmam gerektiği hakkında da lütfen bilgi verirseniz müteşekkir olurum.
    Saygılar, sevgiler can Türkiyeye

    1. Kenan Koç dedi ki:

      merhaba
      ilaç tedavileri ve botoksdan fayda görmediyseniz ameliyat olmalısınız.

      Ameliyatın cinselliğe etkisi yoktur.

      Ameliyat ayrıntıları için sizi muayene edip mr görmeliyiz.

      geçmiş olsun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.