Servikal Stenoz

Omurgaların içindeki kanalda daralma sonrası , sinir köklerine ve omuriliğe bası oluşması Servikal stenoz olarak adlandırılır. Servikal Stenoz rahatsızlığına yakalanan kişi mutlaka semptom giderici bir tedavi yöntemi yada cerrahi bir işlem yaptırması gerekmektedir.

Servikal Stenoz Nasıl Oluşur

Yaşın ilerlemesi sonucu ligamanlarda kalınlaşma veya disklerde şişliğe neden olur. Yaşlanma süreci kemikleri kaplayan kıkırdak yapınında deforme olmasına bunun neticesinde eklemlerin aşırı derecede büyümesine neden olmaktadır.Bazı insanlar ise doğuştan gelen daralmış Servikal stenoz’a sahiptir.Bu rahatsızlığa yakalanan kişiler bacaklarında ağrı,uyuşma hissedebilirler.

 Servikal Stenoz ilaç, egzersiz ve ameliyat yöntemi ile iyileşebilirler.Egzersiz yardımı ile kemikler ve kaslarını güçlendirebilirler.ancak geç kalınmış Servikal Stenoz durumlarında kalıcı sinir hasarları meydana gedikten sonra ameliyatın başarı oranı düşmektedir.

Servikal stenoz Belirtileri Nelerdir.

Kocaeli Beyin Cerrahisi alanında uzmanlaşmış Prof.Dr Kenan Koç tarafından yapılan açıklamada Hastalığın semptomlarını şöyle sıraladı.

Uyuşma :Servikal stenoz hastalığın semptomlarının başında kol ve bacaklarda  uyuşma,sertleşme ve güçsüzlüktür.

Bacak Ağrısı : İkinci en önemli belirtilerin başında extremite ağrısı gelmektedir.

Servikal stenoz Testi Nasıl Yapılır

Semptomlara uyan hastalarda doğru teşhis için mutlaka tetkikler  yapılmalıdır.Hastanın ekstremitelerinde zayıflık veya ağrı var ise sorunun tam olarak nereden kaynaklandığını ortaya konulmalıdır.. Servikal stenoz hastalığının teşhisi için MR incelemesi yapılır.

Servikal stenoz rahatsızlığının  erken tanınması  oldukça zordur. 50 yaş ve üzeri kişiler için doğru teşhis oldukça önemlidir.O yüzden önce doğru teşhis ardından ise hangi tedavinin uygun görüleceği rahatsızlığın derecesine göre değişmektedir. Kanal darlığı ileri derecede olan ve nörolojik bulguları mevcut olan hastalr mutlaka ameliyat edilerek kanal çapı yükseltilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.