Trigeminal Nevralji Nedir?
Trigeminal Nevralji bir sinir hastalığı çeşidi olup yüzün herhangi bir noktasında şiddetli ağrıya neden olur. Ağrı yüzün belli bölgelerinde soğuk havaya maruz kalındığı zaman ortaya çıkar. Çiğneme, yutkunma ve konuşma gibi hareketler Trigeminal nevralji oluşumunu tetikler. Bu hastalık duyu hissini kontrol eden 5.kafa sinirlerinde ortaya çıkar. Hastalık kadınlarda daha sık görülür. Orta yaş ve ileriki yaşlarda görülme ihtimali yüksektir. Hastalığın neden olduğu şiddetli ağrı hastayı ruhsal yönden zorlar ve yaşam kalitesini düşürür.
Trigeminal Nevralji Belirtileri Nelerdir?
Trigeminal Nevralji sonucunda bireyde oluşabilecek durumlar şunlardır:
- Elektrik çarpması gibi şiddetli ağrı ve sızılar
- Dokunma, çiğneme, konuşma gibi durumlarda şiddetli ağrılar yaşanır.
- Spazm benzeri yanma hissi
- Tek noktada oluşan ağrı
-
Trigeminal Nevralji Çeşitleri Nelerdir?
Trigeminal Nevralji tipik ve atipik olmak üzere 2 şekilde görülür. Tipik vakalarda hastanın yüzünün belli bölgelerinde elektrik çarpmasına benzer şiddetli ağrılar görülür. Yüzdeki tetikleyici noktalar dokunma ve çiğneme gibi aktiviteler sonucunda ataklar oluşur. Atipik vakalarda ağrı yüzün belli bir bölgesinde devamlı ağrı ve yanma hissi oluşur. Bu tipte özel tetikleyici nokta bulunmaz. Ağrı zamanla gittikçe kötüleşir.
-
Trigeminal Nevralji Nasıl Tedavi Edilir?
Trigeminal Nevralji tedavisinde ilaç tedavisi, cerrahi operasyonlar, ve radyoterapi yöntemleri kullanılır. İlaç tedavisinde amaç hastanın ağrısını ve acısını dindirmektir. Her zaman etkili sonuç vermez. İlaç tedavisi hastada yorgunluk gibi yan etkiler oluşturabilir.
Hastaya uygulanan ilaç tedavisi başarısız olursa hastaya cerrahi operasyon yapılır. Genç hastalar için cerrahi operasyon yöntemi tercih edilir. Radyo frekans rizotomi, gliserol rizotomi veya sinir balon kompresyonu yöntemleri sinir demetlerini tahrip eder. Bu yöntemlerde başarı şansı hastaya göre farklılık gösterir. Bu tedavi yöntemi yaşam boyunca tekrarlanır. Açık cerrahi enfeksiyonları damar ve kafa sinirlerinde hasarlara neden olur. Hasta inme riski taşır. Radyo cerrahi radyasyon ışınlarını Trigeminal sinirlerde ağrıya sebep olur. Sinir liflerini olumsuz yönde etkiler. Gelişmiş bilgisayar sistemleri ile küçük kafa hareketleri kafatasına sabitlenir. Tedavi öncesinde BT ve MR incelemesi yapılır. Sinir hattı görüntülenerek takip edilir. Tedavide uygulanan yüksek doz radyasyon ışınları sinir segmentlerine etki eder.