Trigeminal Nevralji halk arasında ani bir şekilde meydana gelen yüz ağrısı olarak adlandırılmaktadır.Trigeminal Nevralji yüz yıkamasında,dokunmada ve yeme içme gibi işlemlerde başlayıp şiddetlenmektedir.
Trigeminal Nevralji,sinir sistemini etkileyen kronik bir rahatsızlıktır.Eğer böyle bir rahatsızlığınız var ise mutlaka bir hekime başvurmanız gerekmektedir.Halk arasında Trigeminal Nevralji (delirten hastalık) olarak bilinmektedir.
Trigeminal Nevralji hastalığının başlangıcında hafif ağrılar ile başlamaktadır.Ancak hastalık ilerledikçe sık sık ağrılar meydana gelmektedir.Trigeminal Nevralji hastalığı kadınlarda erkeklerden daha sık etkilemektedir.Trigeminal Nevralji belirtilerinde elektrik çarpması gibi hissedilen şiddetli ağrı,spazm benzeri yanma hisleri meydana gelmektedir.Meydana gelen bu rahatsızlığın tam olarak sebebi bilinmemektedir.Trigeminal Nevralji hastalığı Trigeminal sinirin beyin sapından çıkığı yerde basısı veya Trigeminal sinirinin beyin sapındaki duyu çekirdeğinde meydana gelen anormallik ile ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Trigeminal Nevralji Belirtileri Nelerdir?

Trigeminal Nevralji sonucunda bireyde oluşabilecek durumlar şunlardır:

  • Elektrik çarpması gibi şiddetli ağrı ve sızılar
  • Dokunma, çiğneme, konuşma gibi durumlarda şiddetli ağrılar yaşanır.
  • Spazm benzeri yanma hissi
  • Tek noktada oluşan ağrı

Trigeminal Nevralji Çeşitleri Nelerdir?

Trigeminal Nevralji tipik ve atipik olmak üzere 2 şekilde görülür. Tipik vakalarda hastanın yüzünün belli bölgelerinde elektrik çarpmasına benzer şiddetli ağrılar görülür. Yüzdeki tetikleyici noktalar dokunma ve çiğneme gibi aktiviteler sonucunda ataklar oluşur. Atipik vakalarda ağrı yüzün belli bir bölgesinde devamlı ağrı ve yanma hissi oluşur. Bu tipte özel tetikleyici nokta bulunmaz. Ağrı zamanla gittikçe kötüleşir.

Tip 1 (Tipik, Klasik, İdiyopatik) Trigeminal Nevralji
Tip 2 (Atipik, Semptomatik) Trigeminal Nevralji

Tip 1 (Tipik, Klasik, İdiyopatik)
Şiddetli ağrı
Yemek yeme,yüz yıkama ve günlük aktiviteler sırasında ağrı
Nörolojik bir kayıp meydana gelmemiş olması
Yoğun ve ani bir şekilde yüzeysel yada yanan tipte bir ağrı

Tip 2 (Atipik, Semptomatik)
Atipik Trigeminal Nevralji genellikle tümör veya nörovasküler kompresyon gibi rahatsızlıklardan meydana gelmektedir.Sempromlar genellikle migren ağrıları ,kas ve iskeletsel ağrılar ile karışabilir.Tip 1 sempromlarında görülen belirtiler de görülebilir.

Trigeminal nevralji hastalığında tedavi hastadan hastaya değişkenlik gösterse de genel olarak ilaç tedavisi, etkili olmadığı durumlarda ise cerrahi tedaviye başvurulmaktadır.
İlaç tedavisi her zaman için cerrahi tedaviden daha çok tercih edilir ve hastanın genel sağlığı için daha iyidir. Ancak ilaç tedavisi her hastada başarılı olamayacağı gibi i yan etkileri de olmaktadır.

Özelikle Tip1 dediğimiz hastalarda, radyolojik olarak bası yapan damarı gördüğümüz hastalar cerrahi adayıdır. Ameliyattan fayda görecek hastaları önceden bilmek için ; hastanın ağrı tipi ve  damar basısının şekli bizim için önemlidir. Mikrovasküler dekompresyon  ameliyatının komplikasyon oranı düşük etkinliği  % 90 lara kadar çıkmaktadır.

Radyo cerrahi yöntem ise hastalığın diğer bir tedavi yöntemidir. Hastalığın ilaç ile tedavi edilememesi durumunda radyo cerrahi tedaviye başvurulmaktadır. Radyo cerrahi tedavisi,  ameliyat olamayacak yaşlı  hastalarda sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Çünkü genç hastalarda iyileşme süreci daha kısa olmaktadır. Yeni bir yöntem olması nedeniyle cerrahi yöntem ile karşılaştırılacak uzun dönem sonuçları henüz mevcut değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.