Beyin Anevrizması Nedir?
Beyin damarlarının orta tabakadaki sorundan ötürü damar duvarında ortaya çıkan balonlaşmaya anevrizma denir. Farklı tipleri mevcuttur bazen damar duvarı boyunca geniş bir alanı içeren fusiform olabildiği gibi bazende sakkuler (kese) şeklinde görülür. Otopsi ve radyoloji çalışmalarında sıklığı %1-5 arasında bulunmuştur.
Belirti ve Bulguları:
Ani şekilde ortaya çıkan şiddetli bir baş ağrısı, yırtılmış bir anevrizmanın en öne çıkan belirtisidir. Baş ağrısı muhtemelen bu zamana kadar yaşanmış en şiddetli ağrıdır. Bazen dev anevrizmalar (2.5cm üzeri) bir tümör gibi bası semptomuyla kendini gösterebilir. nadir olmayarak başka bir nedenle yapılan nöroradyolojik tetkikte anevrizma saptanabilir.
Beyinde Anevrizmasının Oluşum Nedenleri Nelerdir?
Doğuştan ortaya çıkan damar duvarındaki zayıflığa kan akışı ile ilgili faktörlerin eklenmesiyle birlikte anevrizmalar oluşur. akım stresleri anevrizma oluşumunda önemli bir faktördür. Büyük çalışma serilerinde genetik olarak sorumlu alanlar tanımlanmıştır.
Risk Gurupları Nelerdir?
Beyin anevrizması her yaşta görülsede, 40 ile 60 yaş aralığındaki bireylerde daha sık görülür. Birden fazla yakın akrabasında beyin anevrizması görülen kişilerde beyin anevrizması görülme riski daha fazladır. Bazı bağ doku ve böbrek hastalarında ve sigara içenlerde daha sıktır. .
Anevrizma Tedavisi Nasıl Olur?
Anevrizmanın boyutu, konfigurasyonu ve hastanın yaşı önemlidir.
Anevrizma çok küçük boyutlu(2mm altı) ise anevrizma yalnızca sıkı olarak takip edilebilmektedir.2mm üstü olan bütün anevrizmalar için, hasta yaşı, anevrizmanın büyüklüğü, konfigurasyonu ve yerleşimine göre bir tedavi planı sunulmalıdır.