Beyin anevriması; beyinde bulunan atardamar duvarlarının zayıflaması sonucu oluşan balonlaşma ile ortaya çıkmaktadır.Balonlaşan yapı normal damara göre oldukça dayanaksızdır.Anevrizmalar doğuştan damarın gelişme bozukluğuna bağlı olarak olabileceği gibi yüksek tansiyon,damar sertliği gibi gelişen dinamik süreç nedeniyle de ortaya çıkmaktadır.
Beyin Anevrizma Tipleri Nelerdir
Sakküler (kese biçimli) anevrizmalar : En sık görülen anevrizma tipi beynin tabanında büyük damarların çatallanma bölgelerinde oluşmaktadır.
Fuziform (iğ biçimli) anevrizmalar: Bu anevrizma damarın uzunca bir bölümünü içeren iğ şeklinde bir genişleme olarak görülür
Mikotik (iltihap sonucu gelişen) anevrizmalar: Nadir olup damarın mikrobik hastalığı sonucu ortaya çıkmaktadır.
Travmatik (kaza sonucu gelişen) anevrizmalar: Beyin kan damarlarında kaza sonrasında oluşan anevrizma türüdür.
Beyin Anevrizma belirtileri nelerdir ?
Şiddetli baş ağrısı
Mide bulantısı ve kusma
Bayılma
Görme kaybı,bulanık görme
Yukarıda yazılan belirtilerin bir kaçı görülmesi durumunda mutlaka hastaneye başvurup tetkiklerinizi yaptırmalısınız.
Beyin Anevrizması Ameliyatı Öncesi
Beyin anevrizması ameliyatı öncesinde doktorun tam olarak muayene işlemlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir.Muayene sırasında geçmişte geçirmiş olduğu tüm hastalıkların anlatılması gerekmektedir.Doktor tarafından tetkitler yapılır ve anevrizmanın sayısı tespit edilir.
Anestezi Kontrolü
Kan Tahlili
Beyin Tomografisi
MR
İdrar Tahlili
Bilgisayarlı Görüntüleme
Yukarıda yer alan görüntüleme ve tahlil işlemleri gerçekleştirilir.
Beyin Anevrizması Ameliyatı Sonrası
Beyin anevrizması ameliyatından sonra hastalar eğer açık ameliyat gerçekleştirdiyse 5-6 gün hastanede kalabilmektedir.Ameliyat kapalı yöntemlerle gerçekleştirildiyse 2-3 gün kalır.Beyin Anevrizması ameliyatının ardından belli bir süre gözetim altında hastanın tutulması gerekmektedir.Her ameliyat sonrasında yan etkiler ve kısa süreli komplikasyonlar görülebilmektedir.
Hastalar kan sulandırıcı ilaç kullanımında özenli davranmalıdır.Bunun yanında kontrollerini ihmal etmemeli ve doktorun belirtiği aralıklarla kontrollerini gerçekleştirmelidir.Ek olarak yaşam tarzlarına dikkat ederlerse hastalığın tekrarlama ihtimali düşüktür.