Menenjiomalar
Beyin zarlarından köken alan kanser olmayan iyi huylu tümörlerdir. Bütün beyin tümörlerinin % 20’ sini oluştururlar. Yaşla beraber sıklığı artar. Kadınlarda daha sık görülür. Beyini saran zarların araknoid bölümünden köken alır ve beyin dokusunda basıya neden olurlar. Yavaş büyürler. Hasta şikayetleri bulunduğu yere göre değişkenlik gösterir. Beyinde sessiz bir alanda ise büyük hacimlere ulaşana kadar belirti vermeyebilir.
Risk Faktörleri: Bir çok çalışmada kesin etken saptanamasada, beyine radyasyon uygulanmasından sonra geç dönemde ve genetik yatkınlık menenjiom oluşumunu kolaylaştırır.
Tanı:Bilgisayarlı tomografi yada MR ile tanınır. Özelike kafa tabanında yerleşen menenjiomlar için Bilgisayarlı tomografi önemlidir. Yavaş büyüyen menenjiomlar hiçbir yakınması olmayan hastada tetkikler sırasında tesadüfen saptanabilir. Düşük oranda (%5-8) menenjiomalar kötü huylu olabilir. Menenjiomlar yerleşim alanına göre adlandırılırlar.
Tedavi: Tedavi planlamasında menenjiomların büyüklüğü, hastanın yaşı ve yeri önemlidir. Standart mikrocerrahi teknikleri ile ameliyatın yanısıra , uygun menenjiomlar küçük kemik pencereden(key-hole) yada endoskopik yöntemlerle çıkarılabilirler.Minimal invaziv bu yaklaşımlarda ameliyat süreleri daha kısadır ve ameliyat sırasında beyin dokusuna daha az zarar verilir. Minimal invaziv cerrahi yöntemler ile hastanın iyleşme süresi kısa, daha rahat bir iyileşme süresi ve daha az komplikasyon mümkündür.
Menenjiom hastalarında sadece cerrahi çoğu zaman yeterli olsada, yüksek dereceli(kötü huylu) menenjiomlarda radyoterapi ek olarak uygulanmalıdır.