Endoskopik Hipofiz Cerrahisi Genel Bilgi

Kafatası tabanından, burun içinden ya da hipofiz bezinden tümörleri temizlemek için endoskopik cerrahi yöntemi kullanılır. Küçük bir endoskop kamera ve ışıkla bu yöntem uygulanır.

Hipofiz tümörleri görme kaybı ve hormon sorunları başta olmak üzere birçok konuda hastanın yaşamını etkileyebilir. Bu yüzden tümörün çıkarılması ve temizlenmesi bu problemleri ortadan kaldırdığı gibi doğal hormon dengesini de kişiye geri kazandırır.

Endoskopik hipofiz cerrahisi önemli bir ekip eşidir.   Özel donanım gereklidir . Bu yüzden tecrübeli bir cerrahi ekibin yanı sıra donanımında eksiksiz olması gereklidir.

Hangi Durumlarda Endoskopik Hipofiz Cerrahisine İhtiyacınız Olur ?

Hipofiz adenomu:

Vücutta çeşitli hormonların salgılanmasını sağlayan hipofiz bezinden büyüyen iyi huylu bir tümördür. Fazla horman salgılanabilir ya da  nonsekretuar denilen hormonsuz    olabilir. Beyin bölgesindeki tümör olgularının %10’u hipofiz adenomudur.

Kraniofaringioma:

Hipofiz bezinin yakınındaki hücrelerden doğan kistik, eptelyal iyi huylu bir tümör çeşidi. Üçüncü ventriküle sıçrama olasılığı vardır. tekrarlama eğilimi vardır

Rathke Kleft Kisti:

Beyindeki hipofiz bezinin ön ve arka lobları arasında, Rathke kesesinin anormal geliştiği durumlarda, çapı 2 ila 40 mm arasında iyi huylu kistdir. Semptomlar yol açıyorsa tedavi edilmelidir.

Meningioma:

Beyin ve omuriliği çevreleyen zar olan meninxlerden oluşan ve büyüyen bir tümör çeşididir. Genelde yavaş gelişir ve iyi huyludur. Bu tümörler beyin dokusundan ziyade omuriliği saran meninkslerden gelişir.

Kordoma:

Kafa tabanında büyüyen bir çeşit malign  tümörüdür. Anlaşılacağı üzere iyi huylu olmayan aksine çoğalma ihtimali bulunan bir tümördür. İlerleyici bir artışla yavaş bir şekilde büyüme gösterir.  yerleşim alanı önemli olsada endoskopik  yaklaşım çoğu hastada uygundur.

Nasıl Bir Yol İzlemelisiniz ?

Muayene sırasında uzman doktorunuz veya profesör mevcut durumunuzla ilgili oluşabilecek risk ve faydaları sizinle paylaşacaktır.

Devam etmekte olduğunuz ilaçları reçeteli-reçetesiz olanların ameliyat günü ve sonrasında durdurulması gerekebilir. Bunları da doktorunuzla paylaşmanız önemlidir. Ameliyat sonrası kan testi ve Radyolojik değerlendirme programlanacaktır.

Ameliyat Sırasında Ne Olur ?

Ameliyat masasına uzandıktan sonra genel anestezi alacaksınız. Bilincinizi kaybettikten sonra burnunuzdan antibiyotik ve antiseptik solüsyon ile ameliyata hazırlanacaksınız.

Başınızın üzerine GPS benzeri  görevi yürütecek olan bir rehberlik sistemi  olan navigasyon konumlandırılacak ve beyin mr larınızdan oluşturulan 3 boyutlu taramalar ile cerrahın burun içinde gezinmesine yardımcı olacak bir sistem oluşturulacak.

Cerrah endoskop ile  burun deliğinden girer ve burun boşluğunun arka kısmına ilerler. Bu sırada yapılan bütün işlemler endoskopa bağlı kamera sayesinde monitör ile izlenmektedir. Bütün ameliyat  cerrahi monitorden yapılmaktadır.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.