Burun içinden endoskop ile hipofiz ameliyat tekniği  yaygınlaştıkça, özelikle ön kafa tabanındaki lezyonlar için endoskopik kafa tabanı cerrahisi daha fazla tercih edilmektedir. İlk kez 1992 de tanımlanan endoskopik  hipofiz ameliyatı, 1995 sonrası önce USA sonra  başta İtalya  olmak üzere pek çok yerde yaygınlaşmıştır.

Genel beyin cerrahisi yaklaşımından farklı olarak  bu yaklaşımlarda küçük kemik açılımı ve yeni giriş yolları tanımlanmıştır. Örneğin Beyin ön bölümü için burun içinden girilerek kafa tabanına alt bölümden direk yaklaşım yapılmaktadır. Dolayısıyla bu yaklaşımlarda normal beyin dokusu görülmeksizin tümör dokusuna  öncelikle ulaşılmaktadır. Bunun avantajı tümöre hızlı ulaşım, beyin dokusunu ekarte etmeksizin  tümör cerrahisi yapılmasıdır. Doğal beyin dokusu ameliyatın sonuna doğru ortaya konulmaktdır.

Başlangıçta kapatma sorunu nedeniyle  gelişen  beyin omurilik  sıvı fistülleri bu ameliyatları sınırlasada, gelişen cerrahi tekniklerle bunun üstesinden gelinmiştir. Günümüzde özelikle  orta hatta yerleşen (Tuberkulum sella menenjiomu, klivus tümörleri…)olgularda  yüksek etkinlik ve düşük komplikasyon ile  endoskopik yaklaşımlar kullanılmaktadır.

Avantajları

•Daha iyi, yakın ve geniş  görüş
•Etkili cerrahi
•Doğal anatomiye daha az zarar
•Yüksek hasta konforu

Dezavantajları

•Öğrenme  süreci

Endoskopik Hipofiz ve kafa tabanı cerrahisinde güncel  durum;

Yayınlanan klinik serilerde  Endoskopik cerrahi grubunun total çıkarım oranları ve  hormon salgılayan adenomlarda remisyon oranı daha yüksektir.Mikroskobik hipofiz cerrahisinde  bir tunel içinde manevra olanağı  daha azken, Endoskopik yaklaşımda   yakın ve geniş görüş alanı   etkili cerrahiye  olanak sağlar.Ek olarak nasal komplikasyon oranları (nasal septum ve  sinüs) düşüktür.Klinik  Sonuçlar yayınlandıkça  daha fazla  beyin cerrahı endoskop kullanmaya yönelmektedir.
Endoskopik hipofiz cerrahisi sonrası   bu alanda çalışma deneyiminin artması  yakın yerlerdeki  patolojiler (tuberkulum sella, planum sfenoidale, klivus…) için endoskop  serileri  2004 ten sonra yayınlanmaya başlanmıştır. Erken serilerde beyin omurilik  fistül oranları yüksek olsada   cerrahi tekniklerle bu oranlar düşmüştür. Seçilmiş patolojilerde,  tuberkulum sella menenjiomu ve klivus gibi tümörlerde endoskopik cerrahi  etkilidir ve düşük komplikasyon ile uygulanabilir.
Endoskopik  beyin cerrahisinin  öğrenme eğrisi gerektirmektedir.(8referans) Hipofiz cerrahisi için yıllık 50 olgu toplamda 200 olgu ile deneyim kazanıldığı kabul edilmektedir. Mikroskopik cerrahiden endoskopik transnasal cerrahiye geçişte yeni baştan bir   öğrenme dönemi gerektirmesi  deneyimli  mikroskopik cerrahların endoskopik cerrahiye geçişinde  zorluk yaratmaktadır.
Beyin cerrahisi  eğitim süreciminde içinde olduğu 20 yılı aşkın sürede ağırlıklı olarak  endoskopik  beyin cerrahisi, Beyin tümörleri ,beyin damar hastalıkları ve seçilmiş nöroşirurji olgularında çalıştım. Endoskopik beyin cerrahisinde  Kişisel deneyimim 800 ü aşkın endoskopik hipofiz cerrahisi, 80 i aşkın   endoskopik kafa tabanı cerrahisi(tuberkulum sella menenjiomu, klivus tümörleri, optik dekompresyon..)160 ı aşkın  ventriküler girişim( third ventrikülostomi, kolloid kist)  hastasıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.