Chiari malformasyonu beyincik sarkması olarak bilinen bir durumdur. Beyinciğin aşağı doğru yer değiştirmesi bulunduğu alanda bası semptomlarına ve sıvı dolaşımını bozarak omurilik kanal içinin genişlemesine yol açar.Bu durum syringomyeli olarak adlandırılır veChiari durumuna sık eşlik eden dinamik bir patolojidir. Ameliyat ile tedavi kararı verilmesinde syrinx kavitesi önemli bir parametredir. Cerrahi sonrası sirinks kavitesinde gerileme:%57-87 dir.
Hasta Yakınmalarıı; Baş ağrısı, ense ağrısı, yürüme bozukluğu, kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, duyu ve ısı bozuklukları sık görülmektedir.
Ameliyat ile amaçlanan; Beyincik alt bölümündeki bozulmuş beyin omurilik sıvı dolaşımını yeniden düzenlemektir. Bu amaçla kemik çıkarılarak beyincik alanın genişletilmesi, Dura denilen beyin zarlarının genişletilmesi ve mikrocerrahi ile sıvı dolaşım yollarının açılmasıdır.
Takip: Chiari hastalarında radyolojik olarak beyincik sarkmasının düzeldiğini görmek tek başına yeterli değildir. Cine MR çalışmaları ile beyin omurilik sıvı dolaşımını takip etmek bu hastalarda önemli bilgiler vermektedir. Hasta semptomlarının bir kısmı syrinx kavitesi ile ilişkilidir. Özelikle syrinks kavitesi varlığında ek beyin omurilik sıvı akım çalışmaları faydalıdır.Ameliyat öncesi ile sonrası beyincik çevresi ve syrinx kavitesinden yapılan ölçümlerin karşılaştırılması hastalığın iyileşme süreci ile ilgili bilgi verebilir.
Halk arasında beyincik sarkması olarak bilinen chiari hastalığı beyinciğe ait olan toksil adlı kısımların omurga kısmına doğru hareket edip çıkıntı oluşturmasına denilmektedir.Beyincik kısmın omurilik kanalına doğru sıkışır.Bu hastalığın nedenleri arasında hamilelik sırasında doğru beslenmeme,ilaç kullanımları,yasa dışı ürünler bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.
Chiari hastalığı genellikle bebeklerde ve büyük çocuklarda meydana gelmektedir.
Gelişme geriliği
Solunumda rahatsızlıklar
Kollarda ve bacaklarda hissizleşme
Besinleri yutmada zorluk
Şiddetli baş ağrıları
Sıcak soğuk ayrımı yapamama
Chiari hastalığında kesin tanı için MRI yeterlidir.MRI sayesinde herniasyon olarak tabir edilen beyincik sarkmasının ne kadar olduğunu ölçmek mümkündür. ayrıca eşlik eden diğer patolojileride Mr ile tanımamız mümkün olur..