Beyin Tümörü Belirtileri, Beyin Tümörü Cerrahisi
Belirtiler ve Bulgular:
Beyin tümörü endişesi taşıyan hastaların, beyindeki tümörün anatomik bölgesine bağlı olarak semptomları değişkenlik gösterebilir. Semptomların başlangıcı ve zaman çerçevesi büyük ölçüde gliomanın derecesiyle orantılı olacaktır. Tümör tipi ve derecesini anlamak içinde cerrahi biyopsi gerekmektedir. Tüm bunlara paralel olarak aşağıda sıralanmış olan semptomlar beyin tümörünü destekleyen durumlardan meydana gelir.
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı ve kusma
- Konuşma, görme, işitme ve denge değişiklikleri
- Ruha halinin değişkenliği ve kişilik değişiklikleri
- Nöbet
- Konvülsiyonlar ( beyin kaslarının istemsiz şekilde kasılma durumları )
- Hafızada yaşanan sorunlar
Gliomalar patolojik değerlendirmeler sonucu sınıflandırılmıştır. Beyin tümörü örnekleri nöropatolojik değerlendirme ve tanısı sonucunda merkezi sinir sistemi sınıflamasına göre yapılır. İşte bu derecelendirmede 4 ayrı sınıfa ayrılırlar.
Düşük dereceli beyin tümörleri, iyi huylu eğilimler sergileyerek hastalığın seyri açısından iyileşme durumu gösteren eğilimdedirler. Buna rağmen tekrarlama olasığını sahip oldukları kaçınılmaz bir gerçek olup, zaman içinde dereceli olarak artabilirler. Bu nedenle malign olarak sınıflandırılırlar.
Yüksek dereceli beyin tümörleri farklılaşmamış ve anaplastiktir. Bunlar kesinlikle kötü huyludur ve çok daha olumsuz bir prognoz taşırlar. İyileşme durumları neredeyse yoktur ve acil olarak cerrahi tedaviye ihtiyaç duyarlar.
Beyin Tümörü Tanısı:
Gliomaların kesin nedeni bilinmemektedir. Kalıtsal hastalıkların gelişimlerine katkı sağladığı bilinmektedir. Kötü huylu oluşuma sahip farklı gen yapıları beyin tümörü gelişiminde işbirliği içerisindedir.
Eğer doktorunuz beyin tümörü riskinden şüpheleniyorsa, beyin ve sinir sistemi bozukluklarının tedavisi için eğitim görmüş bir uzmana danışmanız gerekir. Bu aşamada bir dizi test ve prosedür sizleri bekliyor olacak.
Nörolojik testlerin içerisinde, işitme, görme, denge, koordinasyon, kuvvet ve refleksleriniz kontrol edilecektir. Bu kontroller beyin tümörü konusunda ipuçları verecektir.
Bunların dışındaki etkin tekniklerden, Manyetik Rezonans Görüntüleme ( MRG ) genellikle glioma teşhisi için yardımcı olmaya yeter. Aynı zamanda BT, MR, Anjiyografi ve Biyopsi ile de beyin tümörü tanı yöntemleri gerçekleştirilir.
Beyin Tümörü Cerrahisi:
Glioma tedavisi hücre tipi, hastanın yaşı, bulunduğu bölgeye ve tümör derecesine bağlıdır. Çok büyük oranda cerrahi tedavi uygulanmak zorunda kalınır. Bu tedavi süreci, radyasyon tedavisi ve kemoterapi ile birleştirilerek tümör olan bölgenin tamamıyla temizlenmesi öngörülür.
Doktorunuz şişliği azaltmak ve beynin etkilenen bölgesindeki baskıyı azaltmak için ilaçlarla da destek almak isteyecektir. Anti-epileptik ilaçlar geçirilen nöbetleri kontrol etmek için kullanılabilir.
Fakat başta da denildiği gibi, ameliyatlar çoğu glioma tipinin tedavisinde genellikle ilk adımdır. Bazı durumlarda tümörün bölgesinden kaynaklı sorunlarda, doktorunuz tümörü çevrelediği dokulardan tamamen ayıramazlar ve beyninizin hassas bölgelerinin yakınında olduklarından dolayı riskli görürler. Bu durumda doktorunuz tümörü güvenli olduğu kadar temizler. Tümörün bir kısmının temizlenmesi bile belirti ve semptomlarınızın azalması konusunda yardımcı olacaktır.
Tedavi konusunda en büyük amaç, hassas beyin dokusuna zarar vermemek ve korunmasına yardımcı olmaktır.
One thought on “Beyin Tümörü Belirtileri ve Tedavisi”