- Beyin Tümörü Nedir?
Beyin hücrelerinde meydana gelen kontrolsüz hücre büyümesiidr. Her yaş grubunda görülür. Beyaz ırktan kişilerde beyin tümörü görülme ihtimali daha yüksektir.
Beyninde tümör olan ve belirgin bir hacme ulaşan hastalarda baş ağrıları görülebilir. Hastada sara nöbetine benzer bayılmalar görülür. Hastada denge ve yürüme sorunu görülebilr. Hastanın kol ve bacaklarında hissizlik oluşur. Hasta ciddi güç kaybı yaşar. Beyin tümörü oluşan hastada kişilik bozuklukları görülür.
- Beyin tümörü nasıl teşhis edilir?
Beyin tümör teşhisi günümüzde artık çok kolay yapılmaktadır. Nörolojik muayene ile hastanın şikâyet ve bulguları değerlendirilir. Teşhis esnasında beyin tomografisi çekilir. MRG görüntülenme tekniği ile tümörün yerleşim yeri, cinsi ve büyüklüğü hakkında bilgi alınır.
- Beyin Tümörü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Beyin tümör tipine, büyüklüğüne ve şekline göre tedavi geliştirilir. Beyin tümör tedavisinde cerrahi operasyonlar, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri kullanılır. Bütün iyi huylu tümörler için cerrahi yöntem uygulanır. Tümörün cinsine göre hastaya cerrahi operasyon sonrası radyoterapi ve kemoterapi uygulanır. İyi huylu tümörler başarılı cerrahi operasyonlarla alınıp hasta sağlığına kavuşabilir. Kötü huylu beyin tümörleri ameliyatla temizlenemezse ameliyattan sonra hastaya radyoterapi ve kemoterapi tedavileri uygulanır. Bu 3 tedavi yöntemi de hastanın yaşam süresini uzatır. Radyoterapi yöntemi beyne ve tüm tümörlere uygulanır. Yüksek enerjili ışınlar ile kanserli hücrelerin büyümesi ve gelişmesi önlenir. Bu tedavi ile tümörlü hücreler öldürülür. Çok nadir durumlarda ameliyat edilemeyen hastalara ışın tedavisi uygulanır. Radyoterapinin uygulanma şekli tümör tipine, tümör çağına ve hastanın yaşına göre değişir. Radyoterapi uygulanırken tümörün etrafındaki sağlam beyin dokusunun zarar görmemesine özen gösterilir.