Vücudumuzun her hangi bir yerinde olmaması gereken bir dokunun oluşması ya da yine olmaması gereken bir yerde her hangi bir dokunun fazla büyümesine tümör denir.
Vücudumuzda oluşan ve pek fazla önemsemediğimiz et benler ya da yağ bezeleri de tümörün habercisi olabilir. Ancak her et beni ya da yağ bezesi tümör anlamına gelmez. Çünkü vücut yaşamı boyunca doku üretmeye ve hücre yenilemeye devam etmektedir.
Beyin Tümörü Belirtileri
Her hastalıkta olduğu gibi tümörde de erken teşhis hastalığın tedavisi için büyük önem taşımaktadır. Vücudumuzda meydana gelen değişikliklere karşı duyarlı olmamız durumunda beyin tümörü belirtilerini rahatlıkla fark edebilir ve bir nöroloji doktoruna muayene olabilirsiniz.
Beyinde oluşan her hangi bir doku ya da büyümemesi gerektiği oranda büyüyen doku tümörü oluşturmaktadır ve oluşan tümör beyinde her hangi bir bölgeye baskı ve basınç uygulayacaktır. Tümörün beyine basınç uygulamaya başlamasıyla beyin tümörü de belirtilerini göstermeye başlayacaktır.
Beyin tümöründe en sık rastlanan belirtilerin başında baş ağrısı, bulantı ve kusma gelmektedir. Ancak baş ağrısı, bulantı ve kusma günlük olarak çok sık yaşanabilecek rahatsızlıklardandır. Bu sebeple her baş ağrısın yahut bulantıyı beyin tümörü sanmak şizofreni olacaktır. Bu rahatsızlıkların yanında özellikle konuşma, yazma, hesap yapma zorluklarının yaşanması, denge kaybı, kişilik bozuklukları, vücudun belli bölgelerinde meydana gelen güçsüzlükler beyin tümörü belirtilerini oluşturmaktadır.
Her gün yaptığınız bir işi yapmakta artık zorlanıyorsanız, düz bir yolda yürürken sıklıkla denge kaybı yaşıyorsanız ya da basit hesapları bile karıştırıyorsanız beyin tümörü ihtimaline karşı mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
Beyin Tümörü Tedavisi
Birincil (primer), iyi huylu (bening) ve ikincil (seconder), kötü huylu (maling) olmak üzere ikiye ayrılan beyin tümörü tedavisinde genel geçer bir tedavi değil, kişiye özel tedavi uygulanmaktadır. Beyin tümörü tedavisinde öncelikle amaç hastanın yaşam kalitesini azaltmamak ve bunu sağlayarak tümörle mücadele etmektir.
Beyin tümörü tedavisi ‘nde kemoterapi ve radyoterapi kullanılabileceği gibi bilhassa kötü huylu beyin tümörlerinde tedavi olarak cerrahi yönteme başvurulmaktadır. Beyin tümörü ameliyat öncesi ve beyin tümörü ameliyat sonrasında çeşitli fonksiyon kayıpları meydana gelebilmektedir. Bu nedenle ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası fizik tedavi görmek ve psikolojik destek almak oldukça önem taşımaktadır.